Fatsa Çevre Eğitim Kültür Spor ve İzcilik Kulübü (Sevgi Derneği) tarafından “Helal ve Sağlıklı Gıda” konulu bir konferans yapıldı.

Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleşen konferans Kur’anı kerim tilaveti ile başlarken açılış konuşmasını Çevre Eğitim Kültür Spor ve İzcilik Kulübü Başkan Yardımcısı Recep Ali Arslan yaptı. Daha sonra konferansını vermek üzere kürsüye Prof.Dr. Mustafa Ali Şarlı geldi. Konuşmasına helal gıdanın tüketici hakkı açısından oldukça önemli bir konu olduğunu belirterek, “Çünkü her insan yediği gıda içerisinde helal veya haram olup olmadığını bilmek ister. Kaldı ki önümüzdeki gıda problemi büyük bir sorun teşkil ediyor. Çünkü buna yönelik gelişen teknoloji gıdanın iyileşmesini sağlarken aynı zamanda hile kapılarını da açıyor. Gelişen teknoloji aynı zamanda gıdaya hile girmesini de sağlamış oluyor. Helal olan gıdayı bulmak araştırmak bizim görevlerimiz arasındadır. Bunun olması içinde toplum olarak sorgulayıcı olmak gerekiyor. Bir gıda güzel bir ambalajda sunulmuş olabilir. Bunun sağlıklı olması, hijyen kurallarına göre üretilmiş olması veya iyi bir kişi tarafından üretiliyor olması bunu helal kılmayabiliyor, içerisinde bazen çok ciddi manada haram içerebiliyor. Bu noktada helal garanti sistemi diye bir sistem kurulmuş bu sistemin tüm prensiplerinin takip edilmesi ve uygulanması gerekiyor. Bu sisteminde temelini oluşturan üç sıfır konsepti diye bir şey var. Yani buna sıfır limit diyor, bundan kasıt en az seviyede dahi olsa içerisinde haram ürün kesinlikle içermeyecektir. Diğer bir adıyla buna da sıfır hata deniyor. Bu sıfır hata ürünün başından sonuna kadar üretim aşamaları da dâhil burada asla haram usul bulaşmayacaktır demektir. Bir de sıfır risk diye bir kavram var bu da aynı şekilde ürün üretildikten sonra da tüketiciye ulaşana kadar birçok takibi gerekiyor bu da yine asla haram ürün bulaşmayacaktır anlamına geliyor. Bunları sağladığınız zaman tüketiciye helal gıdayı sunmuş oluyorsunuz” şeklinde konuştu.